Na východe Slovenska súťažia kukláči zo štyroch krajín EÚ

23.09.2009 Prešov

Spolu 12 družstiev zo Slovenska, Poľska, Českej republiky a Holandska sa zúčastňuje na otvorených Majstrovstvách špeciálnych policajných jednotiek - V4, ktoré prebiehajú na východnom Slovensku od 22. - 25. septembra.
Súťaž organizujú už štvrtýkrát príslušníci Pohotovostného policajného útvaru (PPÚ) Krajského riaditeľstva Policajného zboru (KR PZ) v Prešove. Tí zabezpečili jednak prípravu jednotlivých disciplín v lokalitách Hanušovce nad Topľou, Zámutov a na vodnej nádrži Domaša a rovnako tvoria aj tímy rozhodcov. Z týchto dôvodov prešovskí kukláči svoje družstvo do súťaže nepostavili.
\"Ide vlastne o zmeranie si schopností či už taktických, alebo silových, v rôznych simulovaných situáciách, s ktorými sa policajti špeciálnych jednotiek môžu stretávať pri výkone služby, \" povedal dnes pre TASR hovorca KR PZ v Prešove Daniel Džobanik.
Niekoľko súťažných disciplín pripravili organizátori pod železničným viaduktom v Hanušovciach nad Topľou. Tie majú dnes preveriť pripravenosť, kondíciu a taktiku štvorčlenných družstiev, ktoré musia zvládať prekážky a neočakávané situácie na zemi i vo výškach. Určenú trať by mali absolvovať do 40 minút, pričom v prípade porušenia predpísaných podmienok im môžu rozhodcovia prideliť trestné minúty. Konkrétne podmienky a spôsob vykonania disciplíny sú utajované až do poslednej chvíle a súťažiaci sa ich dozvedia tesne pred štartom.
Dnes predpoludním si pod hanušovským viaduktom overili svoje schopnosti aj kukláči zo Žiliny. \"Bolo to náročné, ale dalo sa to zvládnuť. S podobnými činnosťami sa stretávame aj vo svojej praxi. Počas tejto súťaže si vieme overiť, kde ešte máme rezervy, ktoré bude treba odstrániť, \" povedal jeden z členov družstva. Podobný názor prezentoval aj policajt z poľského Krakova, ktorí si myslí, že ich najväčším súperom budú práve slovenskí policajti.
Ďalšie disciplíny sa konajú v priestore strelnice v Zámutove, kde družstvá otestujú pri akciách s použitím strelných zbraní. Taktickú pripravenosť a zohratosť družstiev pri záchrane osôb, prípadne zranených majú preveriť aj disciplíny, ktoré sa konajú v nedostavanom objekte za mestom Hanušovce. Vo štvrtok si kukláči zmerajú sily na Domaši pri simulovaných zásahoch vo vode a rovnako absolvujú niekoľko športových disciplín pod Kapušianskym hradom pri Prešove.
Podľa Džobanika slovenskí policajti za svojimi kolegami z ostatných krajín v pripravenosti určite nezaostávajú. Dôkazom toho sú aj ich umiestnenia na popredných miestach počas predošlých ročníkov.
 

Vyberte región